ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΑΦΡΑΤΟ

    ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΑΦΡΑΤΟ


              Υλικά Συνταγής

Για το ψωμί
500 γραμ. αλεύρι δυνατό
350 γραμ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
2 πρέζες ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 φλυτζανα τυρι φετα[αφου φουσκωσει το ζυμαρακι μας,
την τριβουμε και την προσθετουμε στη ζυμη]
Για το στήσιμο
2 κ.γλ. βούτυρο φρέσκο
1/3 φλ ελαιόλαδο
1 φλ. ψιλοτριμμένο σκληρό κεφαλοτύρι
1 κ.γλ. μαϊντανό αποξηραμένο
1 κ.γλ. σκόρδο αποξηραμένο
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ρίγανη 1/2 κ.γλ.πιπερι
1/2 κ.γλ. κρεμμύδι αποξηραμένο

1/2 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά

 


  

   Εκτέλεση

Για τη ζύμη ψωμιού

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αφράτο τυρόψωμο, βάζοντας πρώτα σε μπολ ανάδευσης το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει, με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5-10΄με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40΄.
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 15 κομμάτια. Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης, αλευρώνουμε μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας και τα κόβουμε στη μέση.

Για το στήσιμο

Ανακατεύουμε σε μπολ το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και τα βότανα-μπαχαρικά με κουτάλι. Περιχύνουμε τα κομματάκια ζύμης. Απαλά ανακατεύουμε να ντυθούν με τα μυρωδικά και να λαδωθούν παντού. Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί. Θέλουμε κάθε μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί από λάδι, βότανα, μπαχαρικά και τυρί.
Σε μεγάλη φόρμα-δαχτυλίδι (τυλίξτε τη με αλουμινόχαρτο απέξω για να μην τρέξει λάδι) ή στρογγυλό ταψάκι 26-28 εκ. (ντύστε το με λαδόκολλα να ξεφορμάρεται εύκολα) αραδιάζουμε τα μπαλάκια ζύμης σε μια στρώση στην αρχή και ύστερα  από πάνω όσα περισσέψουν σε δεύτερη στρώση. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45΄να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C για περίπου 25΄μέχρι να ροδίσει. Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το  ακουμπάμε σε σχάρα. Αφήνουμε να ψηθεί για λίγα ακόμα λεπτά. Ζεστό είναι μοναδικό, τρώγεται σαν σνακ ή με πράσινη σαλάτα.
Η συνταγη ειναι της Αργυρως Μπαρμπαριγου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις