ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΩΝ
1η συνταγη, στεγνωμα,σε φουρνο με αερα.
ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Για να αποξηρανουμε δαμασκηνα,πρεπει να εχουμε φουρνο με αερα.Πλενουμε καλα τα δαμασκηνα και τα απλωνουμε πανω στο ταψι.Βαζουμε τον φουρνο στον αερα στους 50 βαθμους και τα αφηνουμε μεσα 6 ωρες.Βγαζουμε το ταψι,τα αφηνουμε να κρυωσουν, τα αναποδογυριζουμε ενα ενα και τα ξαναβαζουμε στον φουρνο στον αερα στους 60-65 βαθμους για 5 ωρες.Τα βγαζουμε απο τον φουρνο,τα γυριζουμε απο την αλλη μερια και τα αφηνουμε να κρυωσουν.Τα φουρνιζουμε για 3η φορα στον αερα στους 80-90 βαθμους για 6 ωρες και τον φουρνο ανοιχτο.Τα αφηνουμε εκει να κρυωσουν και μετα τα μαζευουμε και τα αποθηκευουμε.
2η συνταγη,ζεματισμα για ενα λεπτο,σε κατσαρολα μισογεματη με νερο και λιγο λαδι που βραζει.[Στεγνωμα εξω στο μπαλκονι σε ηλιολουστο και δροσερο μερος.]
ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Πλενουμε τα δαμασκηνα καλα.Βραζουμε σε μια κατσαρολα νερο,προσθετουμε 1 φλυτζανα λαδι .Πρεπει να εχουμε ενα μεταλικο καλαθακι τρυπητο,απο αυτα που εχουν οι φρυτεζες η οι χυτρες με 2 χερουλακια.Τα δαμασκηνα πρεπει να ζεματιστουν για 1-2 λεπτα μονο στο βραστο νερο.Γιαυτο βαζουμε τα δαμασκηνα στο μεταλικο καλαθακι ουτως ωστε να τα βγαλουμε ολα μαζι και να μην μεινουν μερικα παραπανω στο νερο.Βρισκουμε ενα φωτεινο μερος στην ταρατσα η στο μπαλκονι .Απλωνουμε ενα σεντονι,το στερεωνουμε με κατι βαρυ στις ακρες για να μην το παρει ο αερας και απλωνουμε ομορφα τα δαμασκηνα.2-3 φορες καθε μερα τα γυριζουμε για να τα δει ο ηλιος και να τα φυσηξει ο αερας απο ολες τις πλευρες.Οταν στεγνωσουν ,σε λιγες μερες [Οχι να μεινει μονο η πετσα και να ξεραθουν!Να ειναι τα δαμασκηνα οπως αυτα τα αποξηραμενα που αγοραζουμε, να εχουν σαρκα.]Τα πλενουμε για να φυγουν οι τυχον σκονες ,επειδη ηταν τοσες μερες εξω,τα αφηνουμε ακομα μια μερα να στεγνωσουν και αποθηκευουμε σε βαζα ακομα και στην καταψυξη αν θελετε.ζεματισμα για ενα λεπτο,σε κατσαρολα μισογεματη με νερο και λιγο λαδι που βραζει.
2η συνταγη,ζεματισμα για ενα λεπτο,σε κατσαρολα μισογεματη με νερο και λιγο λαδι που βραζει.[Στεγνωμα εξω στο μπαλκονι σε ηλιολουστο και δροσερο μερος.]
ΠΩΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
Πλενουμε τα δαμασκηνα καλα.Βραζουμε σε μια κατσαρολα νερο,προσθετουμε 1 φλυτζανα λαδι .Πρεπει να εχουμε ενα μεταλικο καλαθακι τρυπητο,απο αυτα που εχουν οι φρυτεζες η οι χυτρες με 2 χερουλακια.Τα δαμασκηνα πρεπει να ζεματιστουν για 1-2 λεπτα μονο στο βραστο νερο.Γιαυτο βαζουμε τα δαμασκηνα στο μεταλικο καλαθακι ουτως ωστε να τα βγαλουμε ολα μαζι και να μην μεινουν μερικα παραπανω στο νερο.Βρισκουμε ενα φωτεινο μερος στην ταρατσα η στο μπαλκονι .Απλωνουμε ενα σεντονι,το στερεωνουμε με κατι βαρυ στις ακρες για να μην το παρει ο αερας και απλωνουμε ομορφα τα δαμασκηνα.2-3 φορες καθε μερα τα γυριζουμε για να τα δει ο ηλιος και να τα φυσηξει ο αερας απο ολες τις πλευρες.Οταν στεγνωσουν ,σε λιγες μερες [Οχι να μεινει μονο η πετσα και να ξεραθουν!Να ειναι τα δαμασκηνα οπως αυτα τα αποξηραμενα που αγοραζουμε, να εχουν σαρκα.]Τα πλενουμε για να φυγουν οι τυχον σκονες ,επειδη ηταν τοσες μερες εξω,τα αφηνουμε ακομα μια μερα να στεγνωσουν και αποθηκευουμε σε βαζα ακομα και στην καταψυξη αν θελετε.ζεματισμα για ενα λεπτο,σε κατσαρολα μισογεματη με νερο και λιγο λαδι που βραζει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου