XRUSA XERAKIA

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΛΥΒΑ

  ΚΟΛΥΒΑ 
Μέ βάση τό Πάσχα εορταζεται
 57 ημέρες πρίν τό Άγιο Πάσχα.
Τό Σάββατο πρίν από τήν Κυριακή τής Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο τών Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι τό πρώτο από τά δύο Ψυχοσάββατα τού έτους (τό δεύτερο επιτελείται τό Σάββατο πρίν από τήν Κυριακή τής Πεντηκοστής).
Ό λόγος πού τό καθιέρωσε ή Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στούς κεκοιμημένους, είναι ό εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στήν ξενιτιά ή στή θάλασσα ή στά όρη καί τούς κρημνούς ή καί μερικοί, λόγω πτώχειας, δέν αξιώθηκαν τών διατεταγμένων μνημοσυνών, «οί θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν τό μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων τών άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
Επειδή τήν Κυριακή τής Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση τής Δευτέρας Παρουσίας τού Χριστού καί οί κεκοιμημένοι μας ακόμη δέν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα καί, επικαλούμενοι τό άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τόν Θεό μέ τό μνημόσυνο πού κάνουμε, νά τούς αναπαύσει. Συγχρόνως δέ, ενθυμούμενοι καί εμείς τό θάνατο καί «διεγειρόμεθα πρός μετάνοιαν...».
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
200 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρντισμένα, χοντροαλεσμένα
100 γρ. άσπρο σουσάμι, ψημένο καί αλεσμένο
3/4 τής κούπας τριμμένη φρυγανιά
3 μέ 4 κοφτές κουταλιές τής σούπας καβουρντισμένο αλεύρι
2 κοφτές κουταλιές τής σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι τού γλυκού γαρύφαλλο
250 γρ. ξανθές σταφίδες
250 γρ. μαύρες σταφίδες
2 ρόδια .. (τά σπόρια τους) ..
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
Ασημοκουφέτα γιά τό στόλισμα τού δίσκου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ τής ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Βάζετε τίς σταφίδες σ’ ένα βαθύ μπόλ, μέ κονιάκ καί νερό σέ ίση ποσότητα νά τίς σκεπάζει. Ξεσποριάζετε τά ρόδια καί φυλάτε στήν άκρη τά σπόρια τους.
Αποβραδίς μουσκεύετε τό σιτάρι καί τήν επόμενη τό
βράζετε μέχρι νά μαλακώσει, τό σουρώνετε, τό ξεπλένετε καί τό απλώνετε σέ καθαρό πανί γιά 12 ώρες.
Αφού στεγνώσει καλά, βάζετε όλα τά υλικά, εκτός από τό αλεύρι καί τή ζάχαρη άχνη, σ' ένα μπόλ (ή σέ μία πιατέλα) καί τά ανακατεύετε.
Στή συνέχεια, τά πασπαλίζετε μέ τό κρύο καβουρντισμένο αλεύρι καί κατόπιν μέ τή ζάχαρη άχνη, φροντίζοντας νά καλυφθεί ομοιόμορφα όλη ή επιφάνεια.
Τέλος, τά βάζετε σέ δίσκο καί στολίζετε μέ τή ζάχαρη, τά κουφέτα καί τά αμύγδαλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ... ! ! ! 
2Η    ΣΥΝΤΑΓΗ...
ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΣΤΑΡΙ ΓΙΑ ΚΟΛΥΒΑ
 ΜΙΣΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ 
ΜΙΣΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΟΥΣΑΜΙ,
ΜΙΣΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ
ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΧΟΝΤΡΟΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ
ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΠΛΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΣΜΕΝΕΣ
 ΚΑΝΕΛΛΑ ΣΚΟΝΗ ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ
  ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΑΛΕΥΡΙ 
ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ
ΠΩΣ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ
ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΣΤΑΡΙ ΓΙΑ ΚΟΛΥΒΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ "ΣΚΑΣΕΙ",ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΠΟΡΟΦΗΤΙΚΗ ΠΕΤΣΕΤΑ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΙΣΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ...ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΣΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΟΥΣΑΜΙ,ΜΙΣΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ,ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΧΟΝΤΡΟΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ,ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΠΛΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ,ΚΑΝΕΛΛΑ ΣΚΟΝΗ ΔΥΟ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ,ΚΑΙ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ,ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ.ΠΑΤΑΜΕ Μ Ε ΜΙΑ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ ΝΑ ΙΣΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΑΛΕΥΡΙ.ΤΕΛΟΣ ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΙΣΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ.ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ...ΠΡΟΣΘΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΟΣΟ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ...ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΝΤΥΛΑΚΙ ΣΑΣ,ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΙΑΤΗΡΙ ΟΣΟ ΘΑ ΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ...ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ...ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ..








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζομενη Αναρτηση

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΥΛΙΚΑ 1 μικρή συσκευασία αλεύρι που φουσκώνει μόνο του [η 500γρ. αλευρι και 1 μπεικυν παουντερ] 2...