ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΚΑΙΣΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ











ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΚΑΙΣΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ

1κιλο βερικοκα

ΣΙΡΟΠΙ

1κιλο ζαχαρη
1λιτρο νερο
το χυμο ενος λεμονιου
1 φλυτζανα γλυκοζη
2 βανιλιες
1κ.γλ.κοφτο ξινο

ΑΣΒΕΣΤΟΝΕΡΟ

2 κουταλιες σουπας ασβεστη σε 2 λιτρα νερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλενουμε και βγαζουμε προσεκτικα τα κουκουτσια με ενα καρφι.Καθαριζουμε την φλουδα με ενα μαχαιρακι.Ετοιμαζουμε το ασβεστονερο σε μια λεκανη και το περναμε απο ενα λεπτο τουλι για να μην εχει σκουπιδια.Βαζουμε μεσα τα καθαρισμενα βερικοκα για 4 ωρες.Τα βγαζουμε και τα ξεπλενουμε 8-10 φορες για να φυγει ο ασβεστης.Βραζουμε το σιροπι για 10 λεπτα[μετραμε, οταν αρχισει ο βρασμος].Βαζουμε μεσα τα βερικοκα και τα βραζουμε για 5 λεπτα.Τα αφηνουμε 24 ωρες να βγαλουν τα υγρα τους,Τα βγαζουμε με μια τρυπητη κουταλα και τα βαζουμε στο στραγγιστηρι  ,δενουμε το σιροπι μονο του,αφου βαλουμε την γλυκοζη,το χυμο και το ξινο και μετα βαζουμε παλι τα βερικοκα να παρουν μια βραση.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!













Σχόλια

  1. Το βερίκοκο (ορθότερα "βερίκοκκο") είναι ο καρπός της βερικοκιάς. Η μακρόχρονη ιστορία της βερικοκιάς αποτελούσε το χρυσόμηλο των Ρωμαίων και η επιστημονική ονομασία του βερίκοκου είναι prunus armeniaca. Προέρχεται από την Κίνα και λέγεται ότι καλλιεργείται τα τελευταία τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Το φρούτο είναι σαρκώδης, σφαιρικό, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή, ενώ ο πυρήνας του (κουκούτσι), είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει ένα με δύο σπόρια, που έχουν πικρή γεύση και μοιάζουν με αμύγδαλα. Μάλιστα, υπάρχει ένας λαός, που λέγεται ότι είναι από τους μακροβιότερους στον κόσμο και όχι μόνο καταναλώνουν τόνους βερίκοκων, αλλά τρώνε και τα κουκούτσια, που είναι πολύ πικρά. Πρόκειται για τη φυλή Χούνζα, που ζει στο Πακιστάν και αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Λέγεται πως η ελληνική ποικιλία Διαμαντοπούλου έχει τα πιο νόστιμα βερίκοκα στον κόσμο! Είναι εξαιρετικά αρωματικά, αλλά δύσκολα στη μεταφορά τους, αφού είναι αρκετά ευαίσθητα. Η πιο κοινή ποικιλία στην Ελλάδα πάντως είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου, που είναι μεγαλύτερα μεν, αλλά όχι τόσο αρωματικά και γλυκά. Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό σαν φρούτο, αλλά και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις