ΒΑΡΒΑΡΑ[ΓΛΥΚΟ]





ΒΑΡΒΑΡΑ[ΓΛΥΚΟ]

ΥΛΙΚΑ

500γρ σιταρι αποφλοιωμενο
3 φλυτζανες ζαχαρη
200γρ σταφιδες
4 κουταλιες της σουπας αλευρι καβουρντισμενο ελαφρα
Για  το στολισμα
καρυδια κοπανισμενα
σουσαμι
κανελα

ΠΩΣ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

Καθαριζουμε το σιταρι και το πλενουμε 3-4 φορες καλα.Βαζουμε μιση κατσαρολα νερο απο την προηγουμενη μερα και ριχνουμε μεσα το σιταρι να μουσκεψει για μια νυχτα.Την αλλη μερα,το στραγγιζουμε και βαζουμε φρεσκο νερο για να το βαλουμε να βρασει.Σε σιγανη φωτια,3 ωρες περιπου να σκασει το σιταρι .Προσθετουμε τις σταφιδες και την ζαχαρη και αφηνουμε το γλυκο μας να βρασει ,μεχρι οι σταφιδες να βγουν στην επιφανεια.Καβουρντιζουμε το αλευρι  ελαφρα,βαζουμε σιγα σιγα χλιαρο νερακι στο αλευρι και το κανουμε να γινει ενας χυλος.Τον προσθετουμε στο γλυκο μας αφου το εχουμε κατεβασει απο την φωτια και εχει σταματησει ο βρασμος.Σερβιρουμε σε μπωλ και γαρνιρουμε με ψιλοκομμενα καριδια και καννελα.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ[ΓΛΥΚΟΥ]

Στις 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη χάρη της Αγίας Βαρβάρας.
Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την ευλογιά και άλλες. Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν "ΒΑΡΒΑΡΑ". Το έθιμο είναι πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία.
Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:
Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα ποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις