ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
114 αγρια συκα[ 1000γρ ωμα συκα ,η ζεματισμενα και στιμενα με το χερι,τα ζυγιζουμε αφου τα στιψουμε απαλα στην χουφτα μας]
2,5 κιλα ζαχαρη
3 λιτρα νερο
1κουταλια της σουπας ξυνο[λεμοντοζο]
αμυγδαλα ξασπρισμενα
γαρυφαλακια περιπου 10τμχη 2 βανιλιες[οτι σας αρεσει]
700γρ γλυκοζη
700γρ γλυκοζη
τον χυμο απο 1 λεμονι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε τα συκα καλα,τα βαζουμε σε μια λεκανη με νερο και εχουμε διπλα μας αλλη μια λεκανη με νερο, για να βαζουμε εκει τα καθαρισμενα συκα.Κοβουμε το κοτσανακι διαγωνια γυρω γυρω 3 φορες και το επανω κουκουτσακι προσεκτικα.Τα βαζουμε στην αλλη λεκανη ,με το νερο να τα σκεπαζει.Βαζουμε μια κατσαρολα μισογεματη με νερο να βρασει.Ριχνουμε τα συκα και τα βραζουμε 10 λεπτα.Στραγγιζουμε τα συκα,τρυπαμε ενα ενα τα συκα, με μια οδοντογλυφιδα,τα σφιγουμε απαλα μεσα στην παλαμη μας να βγει το πικρο απο μεσα και τα βαζουμε σε κρυο νερο.Αυτην την διαδικασια....ζεματισμα-στραγγισμα-στιψιμο-στο κρυο νερο ,την κανουμε 3-4 φορες.Εγω την εκανα 4 φορες.Τα αραδιαζουμε με το κεφαλακι τους προς τα πανω[βλεπε φωτο]και τα περιχυνουμε με χυμο λεμονι να σφιξουν.Τα αφηνουμε 4 ωρες και μετα πιανουμε και βαζουμε απο ενα αμυγδαλακι μεσα στο καθε συκο[τα αμυγδαλα,τα εχουμε φουρνησει λιγο για να παρουν περισσοτερη γευση].Βαζουμε την ζαχαρη,το ξυνο,το νερο για το σιροπι να βρασουν 10 λεπτα.Κατοπιν ριχνουμε τα συκα,τα γαρυφαλακια[η τις 2 βανιλιες] και τα αφηνουμε να βρασουν 40 λεπτα.Τα σβηνουμε και αφηνουμε να αποροφησουν το σιροπι.Τα βραζουμε την αλλη μερα,προσθετουμε την γλυκοζη ,και βλεπουμε μεχρι να δεσει το σιροπι.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου