ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΜΑΥΡΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

 ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΜΑΥΡΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ










1 κιλο δαμασκηνα ζυγισμενα χωρις τα κουκουτσια
700 γρ ζαχαρη 
1ποτηρι νερο
1κουταλια του γλυκου ξυνο
2 βανιλιες
3 κλαδακια αρμπαροριζα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενουμε καλα τα δαμασκηνα και βγαζουμε τα κουκουτσια. Βαζουμε το δαμασκηνο στη χουφτα μας και το κραταμε απαλα.Βαζουμε το καρφι απο κει που ηταν το κοτσανακι και σπρωχνουμε απαλα να βγει απο την αλλη μερια.Βαζουμε τα δαμασκηνα και απο πανω την ζαχαρη και το νερο.Τα βαζουμε να βρασουν,τα ξαφριζουμε συνεχεια,μεχρι το σιροπι να βγαζει μεγαλες φουσκαλες.Δοκιμαζουμε αν εδεσε το γλυκο,προσθετουμε το ξυνο και την βανιλια[αν θελουμε η τα κλαδακια αρμπαροριζας].Αδειαζουμε σε απο στειρωμενα βαζα,τα σφραγιζουμε με τα καπακια ,τα γυρναμε αναποδα να κλεισουν καλα και αποθηκευουμε.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Σημειωση
Δεν θελουν βρασιμο πολλη ωρα και σιγανη φωτια!Δυνατη φωτια και οταν ξαφρισουμε και φουσκωσει πολυ το γλυκο στην κατσαρολα,βγαλει μεγαλες φουσκαλες το σιροπι το σβηνουμε.Το αφηνουμε να τραβηξει το σιροπι μια νυχτα για ναγινει φουσκωτο το δαμασκηνο.



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ!!!





Δαμάσκηνα, για την πίεση, την δυσκοιλιότητα, τον διαβήτη, την αναιμία, κατά του καρκίνου και της οστεοπόρωσης 



Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα ,έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη. Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος , ακόμα και για τα άνθη της. Τα δαμάσκηνα έχουν μια ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών και μπορείτε να τα απολαύσετε κατά τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ανάλογα με το που ζείτε. Επίσης, μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα ή αποξηραμένα και το μόνο σίγουρο είναι, ότι θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.


Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C, έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος. Μάλιστα τα αποξηραμένα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα από τα φρέσκα. Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν χρήσιμη τροφή τόσο στην καθημερινή μας διατροφή μας όσο και κατά την περίοδο δίαιτας καθώς μας γεμίζουν ενέργεια και μας βοηθούν να αποφύγουμε υψηλές θερμίδες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις