ΡΕΒΥΘΙΑ












ΡΕΒΥΘΙΑ!
1η συνταγή
Ρεβυθάδα άσπρη
Υλικά:
2/3 φλυτζανιού ρεβύθια για κάθε άτομο
Ψιλοκομμενο κρεμυδι
Αλάτι
Χυμός από 1 λεμόνι
Πάπρικα γλυκια
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια σε ζεστό νερό από το βράδυ.
Το επόμενο πρωί,αλλάζετε το νερό, βάζετε φρεσκο και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά. Αφού αρχίζουν να βράζουν, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμυδι,την γλυκια παπρικα.
Καθώς μαγειρεύετε,ανακατέψετε τα ΡΕΒΥΘΙΑ με τη κουτάλα για να χυλώσουν. Μόλις είναι έτουμα,προσθέστε το λεμόνι και το λάδι.
2η συνταγή
Ρεβυθάδα με κρεμμύδι και ντομάτα
Υλικά
Μερίδες: 4
2/3 του φλυτζανιου ρεβύθια για κάθε άτομο (μουλιασμένα αποβραδίς)
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μέτρια καρότα, σε κυβάκια 1 εκ.
300 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κουτ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 1 λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δεν τα σουρώνουμε).
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το μείγμα λαχανικών στα ρεβύθια (μόλις περάσει η 1 ώρα μαγειρέματός τους), προσθέτουμε τις πάπρικες, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη 1/2 κουτάλα ζουμί από το φαγητό μαζί με λίγα ρεβύθια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ρεβίθια με τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνταγή
Νένα Ισμυρνόγλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις