ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ



























Τουρσί μελιτζανάκι...
Υλικά
Μελιτζανάκια όχι πολύ μεγάλα
Λάχανο
Καρότο
Πιπεριά κέρατο πράσινη
Πιπερια κόκκινη Φλωρινης
Σκόρδα
Σέλινο
Μαϊντανό
Ξύδι
Λάδι
Αλάτι
Εκτέλεση
Αγοράζουμε από τη λαϊκή μελιτζανάκια ..όχι πολύ μεγάλα ,μακρόστενα και μικρά.
Τα παραπάνω υλικά είναι κατά βούληση ,σύμφωνα με πόσα κομμάτια θα φτιάξετε.
Πλένουμε και αφαιρούμε τα φύλλα από τα μελιτζανάκια με προσοχή ,τις πλένουμε,τις χαράζουμε στη μέση κατά μήκος μία φορά... Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό και τις βράζουμε για 3 λεπτά...ίσα να μαλακώσουν ..εδώ θα προσέξετε γιατί είναι και η επιτυχία της συνταγης,να μην βράσουν πολύ οι μελιτζάνες αλλά να μην είναι και ωμές... 2 λεπτά είναι αρκετά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός....τις αφαιρούμε και τις βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να φύγουν όλα τα νερά τους... Στο χοντρό του τρίφτη τρίβουμε καρότο, λάχανο,ψιλοκόβουμε 2 πιπεριές πράσινες κέρατο, 1 πιπερια κόκκινη Φλωρινης, μαϊντανό,(υπολογίστε σε δύο κιλά μελιτζανάκι 1 ματσάκι μαϊντανό και 1 σέλινο)... τρίψτε σκόρδα περίπου 3 σκελίδες σκόρδο στο ψιλό του τρίφτη, ρίξτε μισό ποτήρι ελαιόλαδο ,αλάτι και ανακατέψτε τα λαχανικά... Γεμίστε με αυτό το μείγμα τα μελιτζανάκια, βάλτε μείγμα μέσα, όσο περισσότερο μπορείτε, είναι τέλειο... Έχετε αγοράσει σέλινο τουλάχιστον 3 μεγάλες ρίζες, αλλά να είναι με το μακρύ κοτσάνι για να μπορείτε να δέσετε τα μελιτζανάκια.Βράζετε το σέλινο για 2 λεπτά και τυλίγετε γύρω γύρω τα μελιτζάνακια με αυτά.. βάλτε αρκετό σέλινο ...2 με 3 κλαράκια σε κάθε μελιτζανάκι είναι πολύ νόστιμο, όταν γίνει το τουρσί... Αραδιάστε το τουρσί σε ένα σκεύος ρηχό .. ρίξτε μισό ποτήρι ξύδι από κρασί ...αφήστε για μία νύχτα η μέρα.. στις μισές ώρες γυρίστε τα μελιτζανάκια από την άλλη πλευρά να απορροφήσουν το ξύδι.. Τέλος βράζετε τα βάζα 5 λεπτά.. βάζετε τα μελιτζανάκια μέσα σε καυτά βάζα.. ρίχνετε λάδι και σφραγίζετε με καυτά καπάκια...βράζετε τα γεμάτα κλειστά βάζα σε μισή κατσαρόλα νερό για 15 λεπτά... όταν κρυώσουν τα βάζετε στο ψυγείο... Το ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο... φυσικά αν περιμένετε λίγο δεν υπάρχει πρόβλημα ξεπαγώνει εύκολα πριν σερβίρετε... Αν δεν θέλετε να συμβεί αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι ελαφρύ τύπου αραβοσιτέλαιο... Το λάδι που θα παραμένει στα βάζα θα είναι αρωματικό μετα.. δεν το πετάμε το κρατάμε για σαλάτες κ ντάκο Κρητικό... Αν σας περισσέψει γέμιση την τοποθετείτε και αυτή μέσα σε βάζα δίπλα στο μελιτζανάκι.
Καλή επιτυχία
σε όποιον τα φτιάξει.!Η συνταγή μου είναι από τα παλιά χρόνια.












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις