ΒΑΤΟΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΒΑΤΟΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ!ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΜΕΖΕΣ ,ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ!!!
Υλικά:
500 γρ. βάτος 
1 τομάτα σε κυβάκια
1 πιπεριά σε ροδελες λεπτές
ελαιόλαδο
πιπέρι καγιέν
μουστάρδα
λευκο κρασί
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, τσιγαρίζουμε την πιπεριά.Μόλις γυαλίσουν καλά, προσθέτουμε τον βάτο, αφού τον έχουμε κόψει σε λωρίδες. Αφήνουμε 1 λεπτό για κάθε πλευρά του ψαριού.
Σβήνουμε με κρασί. Μόλις η αλκοόλη εξατμιστεί, προσθέτουμε την μουστάρδα, ελαφρώς αραιωμένη με νεράκι. Τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και την τομάτα.Ο βάτος, είναι ψάρι που καταναλώνεται άμεσα.
Είναι νόστιμο και τρυφέρο το κρέας του. Οι ίνες του τρωγονται..
Κατάλληλο και για παιδια.
Παρτε χωριατικο ψωμακι και ετοιμοι για βουτιες!





 Βατος,σαλαχι,η σελαχι


Δύο είδη συνηθισμένα στα νερά μας: η α) λέγεται και σελάχι ράσσα, και η β) βάτος, τα λένε όμως γενικά σελάχια στην κοινή γλώσσα χωρίς διάκριση.
Μήκος: 50 εκ. ως 1,20.
Χρώμα: λαδί προς το γκρίζο ή κιτρινωπό, κοιλιά λευκή, κηλίδες σκούρες στη ράχη πιο πυκνές η πρώτη, πιο αραιές η δεύτερη, πτερύγια στις άκρες διάφανα, ροδίζουν.
Το σώμα πλακωτό, τα θωρακικά πτερύγια σα μεγάλα φτερά ενώνονται και περιβάλλουν το κεφάλι με το ρύγχος που εξέχει λίγο, είναι μάλλον στρογγυλεμένο. Τα κοιλιακά βρίσκονται στην ένωση του κορμού και της ουράς, η εσωτερική άκρη τους μετατρέπεται στο αρσενικό σε όργανο αναπαραγωγής για το ζευγάρωμα. Το εδρικό πτερύγιο ατροφικό. Το στόμα, τα ρουθούνια κι οι βραγχιακές σχισμές βρίσκουνται στην κάτω, κοιλιακή επιφάνεια, μάτια και φυσητήρες στη ράχη. Τα δόντια είναι πλακωτά, στρωμένα σε διαφορετική διάταξη αναλόγως τα είδη, την ηλικία κλπ.
Το δέρμα της ηλωτής έχει στη ράχη σκληρά πλακωτά κεντριά, μικρά και μεγάλα, σαν κεφάλια καρφιών, ήλος-καρφί, εξού και τ’ όνομα. Επίσης απ’ τη μέση του κορμού ως την άκρη σχεδόν της ουράς εξέχει μια σειρά ραχιαίες ακάνθες με δυο σειρές πιο μικρές εδρικές δεξιά κι αριστερά.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις